Vijver aanleggen

Het voorjaar is een prima tijd om de vijver te graven, vanaf maart/ april zijn vijverplanten weer goed verkrijgbaar. Een vijver aanleggen gaat in etappes.
1. Bepaal eerst de plek waar hij moet komen, zorg ervoor dat hij veel zon krijgt en liefst niet onder  een boom ligt die erg veel blad verliest.
2. Graaf de vijver uit (met de hand, huur een (mini)kraan of laat het uitvoeren door een hovenier. Het diepste deel moet minimaal 70 cm zijn als je vissen wilt houden, zodat het onderste deel niet bevriest en als verblijfplaats kan dienen.
3.  Zorg dat de bodem vrij is van stenen en andere scherpe voorwerpen, leg evt. een onderdeken ter bescherming van het folie
4. Leg het vijverfolie en laat de vijver vollopen met kraanwater
5. Zorg dat er binnen 24 uur voldoende zuurstofplanten in zitten, zo wordt de vijver snel helder, voeg later andere planten toe
6. Wacht met vissen tot de vijver in balans is. Vissen leveren veel afvalstoffen wat niet goed op te vangen is in een vijver die niet in evenwicht is.
7. Laat het folie min. 3 dagen zo liggen en ga dan pas de rand afwerken. Het folie kan zo goed ‘ inzakken’ en je voorkomt dat je het te kort afknipt.
Wordt vervolgd….

Dit bericht is geplaatst in Tuinklussen in maart met de tags . Bookmark de permalink.