Kruiden drogen en invriezen

Kruiden voor gebruik bij het koken kun je gewoon oogsten als het nodig is. Als je kruiden wilt drogen of invriezen om te bewaren kun je die het beste op een droge dag in de middag oogsten, ze zitten dan het volst met olie waardoor het aroma het sterkst is (bijv. salie, rozemarijn).
Hang de kruiden op zijn kop te drogen op een droge plek of droog ze in de magnetron door verse blaadjes af te halen en over vellen keukenpapier strooien. De droogtijd is per soort verschillend,maar ca. 4 min. in een magnetron van 650 watt in de hoogste stand(100%) moet voldoende zijn.
Je kunt ook kruiden invriezen. Pluk, was en droog de kruiden en doe ze (ongesneden) in een diepvrieszak. Als de kruiden ingevroren zijn kun je ze bevroren heel goed verpulveren, dat scheelt een boel snijwerk. Je kunt ook kruiden in een ijsblokje doen dat je later gewoon in het kookvocht doet waardoor het oplost. De meeste kruiden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer. Van diepgevroren kruiden minder gebruiken dan verse,want het invriezen geeft een wat scherpe smaak. Takjes verse kruiden kun je verpakt in aluminiumfolie of cellofaan enkele weken in de vriezer bewaren.

Dit bericht is geplaatst in De eetbare tuin. Bookmark de permalink.