Favorieten

Mooie en inspirerende boeken zijn:
Het grote tuinplantenboek
Ian Spence
ISBN: 90-5897-126-0
Een tuinplanten encyclopedie met prachtige foto’s van meer dan 2500 planten, heesters, klimplanten, bomen en grassen. Dit boek is een toegankelijke bron van inspiratie, met heel veel informatie die het kiezen van planten gemakkelijker maakt. Per plant informatie over grondsoort, licht en vocht dat de plant nodig heeft om het goed te kunnen doen.

Prachtig gras
Piet Oudolf en Michael King
ISBN: 90-6255-696-5
Dit is HET standaardwerk over siergrassen. Het boek beschrijft de toepassing en verzorging van siergrassen in de tuin. Daarnaast bevat het een alfabetische plantenlijst met 150 siergrassen en bamboes. Als klap op de vuurpeil staan er bovendien prachtige sfeerfoto’s in van bestaande tuinsituaties. De meerwaarde van grassen in combinatie met andere vaste planten wordt hier erg mooi zichtbaar gemaakt.

Het Ada Hofman vijverboek
ISBN: 90-215-9323-8
In dit boek staat alles wat je moet weten als je een vijver wilt aanleggen. In haar tuinen heeft ze een enorme ervaring opgedaan met het aanleggen en onderhouden van vijvers. Al die kennis vind je terug in dit boek, dat ook voorzien is van veel handige foto’s.
Hoewel het boek al wat ouder is een heel goed basisboek om mee te starten. Wel bij specialisten informeren naar de nieuwste materialen, dit blijft immers in ontwikkeling.
Voor Zeeland is “Het groene Kikkertje” in Dreischor een prima adres als het om vijvers gaat.

Kleurrijke tuinen
Modeste Herwig
ISBN: 90-215-3579-3
Kleurgebruik in de tuin is erg bepalend voor de sfeer. Een bewust kleurgebruik geeft je tuin een persoonlijke uitstraling. In alle 10 de hoofdstukken van dit boek staat een kleur centraal. Het gaat dan ook om geslaagde combinaties met andere kleuren. Er staat per hoofdstuk een borderontwerp in geïllustreerd door een aquarel. Met behulp van de plantenlijsten kun je zelf combinaties maken.

De methode
Michel Lafaille
ISBN: 90-269-2981-1
Wie zich wil wagen aan een eigen ontwerp vindt in dit boek een praktische maar ook zeker een inspirerende handleiding. De methode is een werkwijze die uitgaat van je eigen wensen en leiden je door de verschillende fasen heen. Michel Lafaille is tuin- en landschapsontwerper maar ook theaterregisseur. Dit zorgt voor niet alledaagse invalshoeken….. spannend.

Creatief tuinieren met gebruikte materialen
Hans Carlier
ISBN:
Mag het iets meer dan mooi zijn? Als je besloten hebt om de tegels weg te halen en het regenwater in de bodem te laten trekken kan je die tegels stuk slaan om er stapelmuurtjes van te maken. De schoffel heb je verbannen, want de levende bodem heeft bedekking nodig van planten, blad of ander materiaal dat verteert, de bodem voedt en voorkomt dat het bodemleven uitdroogt. Ook de takken en snoeisel van planten gaan in de recycling. Maar eerst worden ze hergebruikt om egels en vogels bescherming te bieden tegen honden en katten. Zo staan er talloze ideeën in van hergebruik, recyclen, besparen en ombouwen. Creatief aan de slag, goed voor de mens, de natuur en je portemonnee.

Tips voor tuintijdschriften:
Groei en Bloei
Onze eigen tuin (Mien Ruis Tuinen)
-Tuinspecials van Libelle of Seasons

Leuk en gezellig die grote tuincentra, zeker heen gaan. Mijn favorieten zijn Verstraten- Walhout Middelburg (Walcheren) of Zeelandplant in Grijpskerke. Maar als je gericht op zoek bent naar planten voor je tuin, zoek dan een kweker bij je in de buurt. Meestal goede prijs-kwaliteit verhouding en misschien wel het belangrijkste: hij heeft veel kennis over wat hij verkoopt. Bovendien kan hij dingen die hij niet heeft meestal wel bestellen. Doen dus!

Een paar leuke kwekerijen voor planten en heesters in (de buurt van) Zeeland:
In Goede Aarde Biervliet (Zeeuws Vlaanderen)
Ferdinandushof Overslag (Zeeuws Vlaanderen)
Biologische rozenkwekerij de Bierkreek Biervliet (Zeeuws Vlaanderen)
Rozentuin Kats Kats (Noord Beveland)
Het Groene Weegje Kwadendamme (Zuid Beveland)
Handelskwekerij van de Waart Nw en St Joosland (Walcheren)
Laura Dingemanse Heerle (Noord Brabant)

En natuurlijk is internet ook fantastisch, zie de sites hiernaast!

Reacties zijn gesloten.